Toerisme-online

 

Gemeente Vorst

         

Plaatsen in Vorst

   

 

Vorst

Vorst (Frans: Forest) is een plaats en gemeente in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De gemeente telt ruim 48.000 inwoners. Vorst is gelegen in het zuidwesten van de Brusselse agglomeratie, op de oostelijke helling van de Zennevallei, en is tegelijk woon- en industriegemeente. 

Bezienswaardigheden
In het oude centrum: het opmerkelijke gemeentehuis (ingehuldigd in 1938), in Art Deco-stijl) van architect Jean-Baptiste Dewin (1873-1948), met zijn imposante voorgevel (56 m lang) en toren (48m hoog); aan de overkant van de straat de in oorsprong 13e-eeuwse, maar diverse malen herbouwde en uitgebreide Sint-Dionysius- (of Sint-Denijs-)kerk met 15e-eeuwse kapel van Sint-Alena en interessant interieur; daarbij aansluitend de 18e-eeuwse gebouwen van de voormalige benedictijnenabdij (gesticht in 1106 en opgeheven in 1796) die nu dienst doen als (Franstalig)cultureel centrum.

Buiten het centrum:  het schilderachtige Dudenpark (23 ha) en het zgn. Park van Vorst (13 ha); op het Hoogte Honderdplein (= geodetisch punt van 100 m hoogte boven de zeespiegel) de Sint-Augustinuskerk (1927-1335, in Art Deco-stijl)
Het Cultureel Centrum Vorst Nationaal (1969-1970), een uitgestrekte evenementenhal, goed bekend in de wereld van amusement, kunst en cultuur, o.m. voor de talrijke optredens van allerlei internationale beroemdheden.
Het Nederlandstalig cultureel centrum Ten Weyngaert waar je terecht kan voor theater- en kindervoorstellingen, muziek, cursussen en vorming of in de bioscoopzaal een film kan bekijken. Je kan er ook een zaal reserveren.
De oude bierbrouwerij Wielemans-Ceuppens, bekend van het biermerk Wiels. Het gebouw is gerestaureerd en is nu een museum.
Het oude zwembad, een typisch art deco zwembad werd omgevormd tot artistiek centrum Bains::Connective.... Wikipedia