Toerisme-online

 

Gemeente Jalhay

         

Plaatsen in Jalhay

   

 

Hotelbon Voucher, 3 gratis overnachten in heel Europa!

Jalhay

Jalhay, 7 km ten zuidoosten van Verviers, ligt aan de toegangsweg van de Hoge Venen. In een zijbeekje van de Vesder de Gileppe, is een stuwdam gebouwd. (60 meter hoog, onder 66 en boven 19 meter breed). Koning Leopold II stelde de dam in 1878 officieel in gebruik. Het was de eerste stuwdam van Europa. Een latere verhoging van de dam voerde het inhoudsvermogen van het waterbekken op van 13 miljoen tot 25 miljoen kubieke meter. Het ten noorden van Jalhay ontstane kunstmatige Lac de Gileppe voorziet de stad Verviers van drinkwater. Een monument midden op de dam, 'De Leeuw" van beeldhouwer Felix Boure, heeft een totaalgewicht van 300 ton. Vanaf de uitkijktoren heeft men een prachtig uitzicht over het meer en de bossen van Hertogenwald. De Stuw van de Gileppe kan bezichtigd worden. Verder kan men tochten maken naar de Baraque Michel en door het natuurreservaat van de Hoge Venen. In de winter kan de skisport worden beoefend.

VERBLIJF
Camping: Spa d'Or 

BEZIENSWAARDIG
Baraque Michel - Brouwerij van Vervifontaine - De Hoge Venen - La Maison du Maquis - Stuwdam van de Gileppe

Baraque-Michel: Aan de weg Eupen-Malmedy, die dwars door de Hoge Venen loopt, staat een aan veel toeristen bekende herberg, de Baraque-Michel. Men is daar op 672 meter hoogte. Toen dit gebied nog vrijwel geheel geisoleerd was en verdwalen tot de mogelijkheden behoorde, werd de Baraque-Michel als een schuilplaats tegen stormen en sneeuwbuien gebruikt. Maar deze 'refuge' heeft in onze tijd een geheel andere bestemming gekregen. In het skiseizoen trekken veel wintersporters naar de Baraque-Michel. Voor natuurliefhebbers zijn de Hoge Venen een prachtige reisbestemming, want het dierenleven is er zeer interessant. Gedeelten van dit gebied zijn tot natuurreservaat verklaard: Parc National des Hautes Fagnes. Iets zuidelijker van dit reservaat ligt het Signal de Botrange, dat met 694 meter het hoogste punt van Belgie is.

Wikipedia: Jalhay is een plaats en gemeente in de provincie Luik in België. De gemeente telt ruim 8.000 inwoners. De Gileppestuwdam ligt in deze gemeente. In het oosten ligt de Baraque Michel.  Op oude Nederlandstalige kaarten wordt deze plaats soms 'Gelhaag' of 'Gellet' genoemd. Geen van beide namen is nu nog gebruikelijk.

Kernen: Naast Jalhay zelf ligt in de gemeente nog de deelgemeente Sart (ook wel Sart-lez-Spa). Het riviertje de Hogne vormt een stuk van de grens tussen de twee deelgemeenten. In de deelgemeenten liggen nog diverse kleine dorpjes en gehuchtjes verspreid. In deelgemeente Jalhay liggen rond het centrum de gehuchten Foyr, Herbiester, Surister en Charneux. In Sart liggen naast het centrum zelf nog onder meer de dorpjes en gehuchten zoals Solwaster, Tiège, Wayai, Royompré en Nivezé. Nivezé is een vrije grote kern in het zuiden van de gemeente, vlakbij het centrum van het naburige Spa.

Natuur: Een deel van het grote bos Hertogenwoud valt in het oostelijk deel van deze gemeente.... Wikipedia

Sart-lez-Spa

In de Hoegne-vallei, 7 km ten oosten van Spa, ligt het toeristenoord Sart-lez-Spa. Op de Grand-Place staat het Perron (1458) met als bekroning een Lotharings Kruis als vrijheidssymbool. De 18de-eeuwse kerk St.-Lambert, op hetzelfde plein, bezit een fraaie doopvont uit 1610. Interessant is het Maison du Maquis tegenover de kerk, dat in 1944 als onderduikadres diende voor prins Karel van Vlaanderen. Ernaast staat een eeuwenoude eik. Vanwege de hoge ligging op een plateau tussen de Hoegne en de Wayai is Sart-lez-Spa een zogenaamd 'luchtkuuroord'. De Hoegne-vallei is hier zeer fraai met watervallen in de vele snelstromende beekjes. Door een stuw is in 1890 het kunstmatige (8 ha grote) meer van Warfaaz ontstaan, waar men watersport kan bedrijven. Er zijn tevens golfterreinen aangelegd. Met grote zorg zijn bewegwijzerde wandelingen uitgezet. De steenweg Le Vecquee duidt op de vroegere aanwezigheid van Romeinse legioenen in dit gebied.